VINYASA YOGA

yoga-nidra-groepsles-fitform-enschede

VINYASA YOGA

VINYASA YOGA

WAT IS VINYASA YOGA?

Vinyasa betekent bewegen met de adem, wat in wezen de kern is van een Vinyasa-les. Vinyasa Flow, vaak ook wel flow of power yoga genoemd, is een yogastijl met focus op overgangen en bewegingen in samenhang met de adem en waarbij minder tijd wordt doorgebracht in stationaire houdingen.

De flow is vaak opgebouwd vanuit een zonnegroet flow, waarbij je van een staande positie elke keer terug stapt en van verschillende houdingen veranderd. Het is een actieve les, die je focus, kracht en energie geeft. Door de wat snellere flow gaat je eigen interne kachel aan, waardoor je metabolisme omhoog gaat en je innerlijk vuur aanwakkert. Dit heeft veel voordelen voor je vetverbranding, je lichaam wordt er schoner van en je gaat merken dat het lichaam zelf makkelijker energie aanmaakt.

De les eindigt altijd met ontspannende houdingen, diepere stretches en een savasanah, dit is een liggende houding aan het eind om een diepe staat van rust en ontspanning tot je te laten komen.

DE VOORDELEN VAN VINYASA YOGA

Stressverlichting: Een Vinyasa-les kan een bewegende meditatie zijn. De constante beweging en ritmische ademhaling zal helpen de geest tot rust te brengen en je in staat te stellen je naar binnen te richten. Op deze manier helpt Vinyasa je lichaam en geest te verbinden, het zenuwstelsel te kalmeren en stress en angst te verlichten.

Kracht opbouwen: De Vinyasa-oefeningen helpen je spierkracht door het hele lichaam op te bouwen. Bij Vinyasa werk je vaak aan alle delen van je lichaam, waardoor je een evenwichtige en functionele kracht opbouwt.

Bewegingsbereik: De verscheidenheid aan bewegingen in een Vinyasa-les betekent dat je tijdens een les vaak door het hele lichaam werkt en je bewegingsbereik vergroot door te bewegen op manieren die je normaal niet zou doen. Zo voorkom je in de toekomst blessures die kunnen optreden als je altijd op dezelfde manier beweegt.

Cardiovasculaire gezondheid: Een Vinyasa-les is een geweldige cardiovasculaire oefening, omdat het vaak snel gaat. Bewegen met je adem verhoogt je hartslag en genereert warmte.

Verbinding maken met de adem: Onze adem heeft veel invloed op ons welzijn. Door een verkeerde ademhaling, hoog in je borstkast kun je onbewust meer stress creëren dan je eigenlijk wilt. Door te bewegen op de ademhaling, nodig je het lichaam uit om te komen bewegen in zijn eigen ritme. Door dit een hele les te doen, adem je zo 45 minuten lang veel dieper, bewuster en ga je het effect van ademen heel snel merken.