HATHA YOGA

yoga-nidra-groepsles-fitform-enschede

HATHA YOGA

HATHA YOGA

WAT IS HATHA YOGA?

Het woord “ha” betekent zon, “ta” betekent maan. “Hatha” betekent de Yoga om balans te brengen tussen de zon en de maan in jou ofwel de verschillende lagen en energieën van lichaam en mind samen in balans te brengen.

Hatha yoga kan op verschillende manieren worden gegeven en hoe een les verloopt ligt ook aan de yoga docent.

Bij een Hatha yoga les komen verschillende onderdelen aanbod:

 • Asana’s: dit zijn de lichamelijke houdingen die aangenomen worden en over het algemeen 5 ademhaling worden vastgehouden.
 • Pranayama’s: Dit zijn ademhaling oefeningen. Via de ademhaling breng rust, ontspanning en meer balans aan in lichaam en mind.
 • Meditatie: Vaak wordt aan het begin of eind een korte begeleide meditatie gedaan voor meer innerlijk bewustzijn.

Tijdens de flow brengen we het lichaam in verschillende houdingen en vanuit een rustige en neutrale houding probeer je in het hier en nu te zijn. Door het natuurlijk bewegen op je ademhaling, zonder te forceren, neem je elke keer een nieuwe houding aan. De vorm van de houding is niet belangrijk, maar de ervaring en het echt aanwezig zijn is wat telt.

Doordat de houdingen iets langer worden vast gehouden, verspreid je de spanning over je spieren en blijf je alert op jezelf. Tijdens de houdingen door, zijn er altijd moment van rust om goed te kunnen voelen wat de uitwerking is van een houding. Door meerdere houdingen in hetzelfde gebied te doen, creëer je concentratie vermogen, breng je balans aan en geef je je lichaam de kans om het gevoel helemaal eigen te maken.

DE VOORDELEN VAN HATHA YOGA:

 1. Ontwikkel kracht en flexibiliteit.
 2. Vergroot je zelfinzicht.
 3. Optimaliseert je ademhaling.
 4. Geeft meer energie.
 5. Brengt rust en ontspanning.
 6. Betere spijsvertering en functioneren van organen.
 7. Vergoot je intuïtie.
 8. Meer verbinding met jezelf!